Armoede

5 oktober 2013 Utrecht


17 oktober is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldarmoededag.
Op deze dag is er aandacht voor de wereldwijde strijd tegen armoede. De Utrechtse armoedecoalitie organiseert dit jaar een markt over Armoede(bestrijding) in Utrecht. De markt staat van 14.00 uur tot 16.00 uur op het Vredenburg. Met theater, muziek, dans en een modeshow wordt het winkelend publiek naar de markt getrokken. Achter verschillende kramen is informatie te krijgen over de voedselbank, financiele dienstverlening en andere vormen van armoedebestrijding. Als versnapering bieden we ‘boterhammen met tevredenheid’ aan.


******

29 september 2013 Utrecht

UPDATE 3 oktober 2013: Verslag discussie klik HIER ...

** Onder onderstaande aankondiging de bijdrage van Annelies.

Armoede neemt toe, ook in Nederland. De crisis blijft voortzetten, veel mensen verliezen hun baan, de huren en zorgkosten stijgen. Armoede betekent niet alleen financiële problemen hebben, maar ook sociale uitsluiting en spanningen.
Mensen in een uitkering, maar ook mensen die het voorheen goed hadden, krijgen het steeds moeilijker. Als je daarnaast ook nog eens een psychische of andere kwetsbaarheid hebt, kan het heel moeilijk zijn om met armoede om te gaan.
Een vraag die bij veel mensen op komt is: kan het anders? Hoe ga ik om met armoede, wat geeft mij steun? Heeft de politiek eigenlijk wel antwoorden? Zijn er alternatieven op het huidige politieke beleid? Kunnen we elkaar helpen?
Op de conferentie “Kracht in Armoede” willen we vooral mensen een stem geven die zelf armoede ervaren. De conferentie is grotendeels georganiseerd door mensen die zelf ervarings- deskundig zijn in armoede. Ook kunnen bezoekers mee discussiëren over de vraag: Hoe kan het anders?
Er zijn sprekers die opkomen voor mensen in armoede, zoals Maaike Zorgman van de FNV en Joop de Ram van de Kliëntenraad Werk en Inkomen. We hebben daarnaast ook gasten van de Belgische zelforganisatie Uilenspiegel, en voor de nodige afwisseling muziek van de improvisatiepianist Freek Zwanenberg.
Iedereen is welkom op de conferentie. Vanaf 12:00 uur is er een (gratis) lunch, vanaf 13:00 start het programma tot ongeveer 17:00. Daarna is er nog gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje.

Praktische informatie:
Wanneer:  Donderdag 3 oktober 2013
Waar:   De Stadsbrug, Koningin Wilhelminalaan 6, 3527 LD te Utrecht
Aanvang:  12:00 uur (lunch), 13:00 uur programma tot 17:00 uur.
Daarna is er nog gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje. De dag zal muzikaal  verzorgd worden door een improvisatie pianist, Freek Zwanenberg.

Deelnemende organisaties o.a. Bureau Herstel, Ubuntuhuis, Kliëntenraad Werk en Inkomen Utrecht, met ondersteuning van de SBWU en de Armoedecoalitie Utrecht.

Deelname is gratis. Mensen die deel willen nemen aan de conferentie kunnen zich opgeven via: SBWU/Bureau Herstel, 030-2361088 of LaraStrube@SBWU.nl Contactpersonen: via T 030-2361088: Barbara Veger / Lara Strube

** Bijdrage van Annelies: YOUSSA
Youssa kan zijn verhaal niet zelf doen omdat hij vorige week weer is teruggegaan naar zijn geboorteland.
Lees HIER verder ... 

*****


WERELDDAG TEGEN ARMOEDE
17 oktober 2012 te Utrecht, Stadhuisplein

Annelies lichtte toe in welke 25-jarige geschiedenis “17 oktober” staat, dat er wereldwijd en elders in Nederland vandaag groepen bijeen zijn, waarin ook de afwezigen erkend worden als mensen met wie wij verbonden zijn. We lazen de tekst van de steen in 3 talen. Annelies sprak over de ondeelbaarheid van de mensenrechten en het menselijk leed  dat nog achter die mensenrechten verborgen ligt. Daarna nam Hans het woord. Hij sprak over het sociale isolement door armoede en de noodzaak om collectief met anderen onze krachten te bundelen.

Daarna sprak iemand uit Guinee in het Frans over zijn leven op straat zonder verblijfsvergunning. In de nachtopvang gaan anderen vernederend met hem om en is er geen rust. Als het Ubuntuhuis niet open is heeft hij soms geen eten en is hij buiten in een park. Eén keer nam iemand hem en een vriend helemaal verkleumd mee naar binnen voor een kop thee. “Het is onmenselijk om zo te leven, is dit democratie? Ik heb veel meegemaakt in Afrika, maar zó ongewenst heb ik mij nooit gevoeld, ik kan niet eens alles vertellen”.


We zagen en voelden zijn gebrokenheid en werden er stil van. We zongen daarop het lied “Oh, Freedom” en een vrouw uit Frankrijk legde de betekenis in het Frans uit.

Omdat Grada niet aanwezig kon zijn, vervolgde Annelies met een weergave van het Vierde Wereld Forum. Het thema “Je thuis voelen in de buurt” bracht o.a. voorbeelden naar voren van handtekening acties. Eén om mensen te weren ergens te komen wonen, de andere juist om mensen te ondersteunen om niet op straat gezet te worden. Op een uitnodiging tot reactie reageerde een Palestijn, die zei dat je het land waar je geboren wordt niet kunt kiezen. Veel mensen zonder verblijfspapieren hebben de pech in het verkeerde land geboren te zijn, maar zijn net zo mens als iedere ander en willen gewoon leven, niet overleven.

“Ik heb langer in de gevangenis gezeten dan een kinderverkrachter, ik heb nog geen appel gestolen”.


Daarna liet Annelies de kaarten zien die door iemand in vreemdelingendetentie zijn gemaakt. Zij stelde voor dat ieder van ons 1 kaart stuurt naar het College voor de Rechten van de Mens, met daarop 1 onrechtsituatie. Het Ubuntuhuis en ATD Vierde Wereld zullen het College uitnodigen voor een vervolg.
Napratend onder het genot van broodjes en fruit gingen de 20 deelnemers een uurtje later weer ieder zijns weegs.
En de dakloze man had die nacht geen slaapplaats.