Actualiteit

   5 mei, Lombok!
   Koningsdag
Zondag 26 april en maandag 27 april stonden wij dankzij Weerdsingel samen met Toevlucht, Huize Agnes en Villa Vrede op de vrijmarkt van Utrecht. We verkochten sierraden gemaakt door de bezoekers van het Ubuntuhuis, maar ook stekjes, de Ubuntu paperclip en andere prulletjes. Daarnaast werd er ook door een aantal bezoekers enthousiast djembé gespeeld. 
Het waren twee leuke en drukke dagen, waarbij we veel bekenden tegen zijn gekomen maar ook veel nieuwe gezichten langs zien hebben komen die interesse hadden in het Ubuntuhuis. We hebben uiteindelijk mooi bedrag binnen kunnen halen. 
Op naar de tweede vrijmarkt dit jaar op 5 mei, in Lombok! 





UBUNTUHUIS TWEE PRIJSNOMINATIES!!

Op 1 december dingt het Ubuntuhuis mee naar de WijmakenUtrecht-trofee, we zijn 1 van de 6 genomineerden! Om 18.30 presenteren de projecten zich in het Stadskantoor tijdens een festival, zie
http://www.utrecht.nl/nieuws/artikel/genomineerden-wijmakenutrecht-trofee-2014-bekend/
en 
http://www.utrecht.nl/college-van-b-en-w/utrecht-maken-we-samen/festival-utrecht-maken-we-samen/

Foto's WijmakenUtrecht:








Op 13 november heeft het Ubuntuhuis een presentatie gehouden bij het KFHeinfonds in verband met de Stimuleringsprijs 2014. Het Ubuntuhuis was 1 van de 3 genomineerden met het project voor een multiculturele dialoog over Armoede en mensenrechten. De Stimuleringsprijs hebben we niet gewonnen, maar we hebben wel een stimulerend juryrapport en positieve reacties ontvangen. Bezoekers van het Ubuntuhuis verkochten bij de borrel de Ubuntu-paperclip: Ik ben mens, jij toch ook?






De jury over onze projectaanvraag:

Ubuntuhuis met het project Armoede, mensenrechten en Ubuntu


Ubuntuhuis
Het Ubuntuhuis, ontstaan in 2010, is een kleinschalig buurthuis voor en door
mensen die te maken hebben (gehad) met dakloosheid, armoede en sociaal
isolement. Naast de Zuid-Afrikaanse Ubuntu levensfilosofie (een mens wordt een
mens door andere mensen) neemt het werk vanuit ervaringsdeskundigheid een
hele belangrijke plaats in bij het Ubuntuhuis. Met elkaar organiseren ze diverse
binnen- en buitenactiviteiten. De activiteiten hebben zich in de loop van de tijd
uitgebreid van praktische dienstverlening tot activiteiten voor eigen ontwikkeling
en eigen initiatief (denk aan theater, muziek, koken, taalles). Ze vinden dat
nu de tijd rijp is voor een meer inhoudelijk project, zoals het project Armoede,
mensenrechten en Ubuntu.
Het project Armoede, mensenrechten en Ubuntu spreekt de jury aan omdat
het twee belangrijke thema's (armoede en mensenrechten) verbindt. Het is
een project waarin de doelgroep van het Ubuntuhuis zijn stem laat horen, meer
naar buiten treedt en de dialoog aan gaat. De jury vindt dit een écht project
waarbij het gaat om het bundelen van krachten en saamhorigheid om verder te
komen. Het project benadrukt de kwaliteiten van mensen en wat ze zelf kunnen,
niet de problemen en kwetsbaarheden. Deze relatie met de WMO en actuele
landelijke ontwikkelingen vindt de jury erg sterk. Evenals de samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en professionals die hieruit voortkomt. Met het project komt er een beweging op gang die de link legt met (inter)nationale bewegingen en samenwerkingspartners.



De Koffie D.E








WERELDVLUCHTELINGENDAG 2014 voetbalwedstrijd!

Wereldvluchtelingendag: Voetbalwedstrijd: vluchtelingen vs. BN'ers

Morgen 20 juni om 19:30 uur IKEA-dak in Utrecht (stad)

EINDSTAND   2 - 2




******



20-05-2014 HKU THEATER voorstelling *LAND VAN MELK EN HONING*



'Land van melk en honing' is een theatervoorstelling die gaat over en gespeeld wordt door immigranten en ongedocumenteerden, mensen zonder papieren.



Wat deze mensen bindt is dat ze allemaal ooit hun huis en haard hebben achtergelaten en nu in Nederland wonen. Het decor is gemaakt door twee beeldend kunstenaars en is na de voorstelling nog apart te bekijken. Op dit decor zijn alle teksten en tekeningen te zien die de spelers in de loop van het proces hebben gemaakt. Tijdens de voorstelling zullen de individuele verhalen worden verteld van mensen die verscholen gaan achter de titel 'immigrant' of 'illegaal'. De voorstelling is gemaakt om kennis te kunnen maken met een doelgroep waar je normaliter weinig van hoort maar is ook gemaakt voor ongedocumenteerden zelf.

Wij zijn samen met een groep van onze bezoekers naar deze voorstelling geweest en een en ander maakte weer een hoop tongen los.


******


15-05-2014 Demonstratie Stadhuisplein Utrecht: BED, BAD en BROOD voor IEDEREEN



Het thema van onze demonstratie is: BED BAD EN BROOD VOOR IEDEREEN IN ONZE STAD! (in navolging van de uitspraak van de Europese Commissie en onze burgemeester van Zanen)
Nachtwachten van Toevlucht waken al 5 maanden lang, iedere nacht om een sobere opvang te bieden aan ongedocumenteerde mannen in onze stad.
Voor deze mannen is geen plek. We bieden tot 1 juni bed en brood en demonstreren voor een structurele oplossing met bed, bad en brood voor deze mannen! 1 juni sluit de opvang, als er geen ondersteuning komt voor een structurele oplossing.
Uitspraak van een nachtwacht:“We zitten al meer dan 150 nachten te waken bij de opvang voor deze
mannen, ligt u er wel eens wakker van? Wij willen niet dat deze mannen op straat komen te staan!”
Luister naar hun verhaal en demonstreer mee!
We willen een vreedzaam protest op 15 mei, waarin we de gemeente Utrecht de steun aan deze mannen met zoveel mogelijk mensen willen laten zien.
Tijdens dit protest is de raadsvergadering bezig van de nieuwe gemeenteraad; we hopen met hen in gesprek te kunnen en aan te geven hoe benard de situatie is.




Deze kunst mag er wezen ...
... maar de kunstenaar mag er niet zijn

PROGRAMMA
19.00 uur verzamelen stadhuisplein
19.15 uur wake
19.30 uur demonstratie

Een kleine impressie van deze demonstratie ...








******


10-12-2013 AL VRIEND VAN VILLA VREDE te Utrecht?

Voor meer info klik op onderstaande flyer.








******


05-12-2013 NELSON MANDELA (95) OVERLEDEN




De Zuid-Afrikaanse oud-president en icoon van de anti-apartheidsbeweging Nelson Mandela is vandaag in Johannesburg op 95-jarige leeftijd overleden.

Nelson Mandela's 'onbaatzuchtige strijd voor menselijke waardigheid, gelijkheid en vrijheid' heeft veel mensen overal ter wereld geïnspireerd.

Niemand heeft in onze tijd meer gedaan voor de waarden en het streven van de Verenigde Naties.
Nelson Mandela heeft laten zien wat in onze wereld mogelijk is en in een ieder van ons als we in dromen geloven en samenwerken voor rechtvaardigheid en menselijkheid.



R.I.P.







******


Het verhaal van YOUSSA
Utrecht 1 oktober 2013


Youssa is vorige week (24-09-2013) terug gegaan naar zijn geboorteland. Het leven zonder papieren in Nederland was te zwaar voor hem geworden: geen slaapplaats in de opvang, elke dag onzekerheid over al dan niet buiten slapen, geen inkomen en elke dag de kans dat je opgepakt wordt en weer in vreemdelingendetentie komt.
Youssa heeft wel verschillende keren over zijn ervaringen verteld en het is met zijn medeweten en toestemming dat ik vandaag hier zijn verhaal vertel met een verzonnen naam. De meesten die hem kennen hebben geen verblijfsvergunning en willen liever niet zo publiek het woord voeren of hier aanwezig zijn. Onzichtbaar en onbekend zijn is een goede overlevingsstrategie.
Youssa is vanuit Gambia naar Nederland gekomen. In Gambia zijn politiek onrustige tijden geweest en is in 2006 een oud-luitenant democratisch herkozen als president, die daarna heeft gedreigd om homoseksuelen en mensenrechtenactivisten te doden. Youssa is politiek actief geweest in de oppositie en voor mensenrechten. Hij was zijn leven niet langer zeker en besloot het land te verlaten. In het asielzoekerscentrum in Venlo werd zijn asielaanvraag afgewezen en moest hij binnen 28 dagen het land verlaten. Waarom afgewezen? Het is vaak onmogelijk te bewijzen wat je hebt gedaan en hoeveel gevaar je loopt als je oppositie voert tegen de zittende macht. Een afwijzing heeft vaak te maken met procedures en voorwaarden volgens regels die geen rekening houden met de realiteit. Youssa ging naar Belgie en werd daar na een poosje gecontroleerd. Omdat hij geen papieren kon laten zien werd hij meegenomen naar het politieburo en werden zijn vingerafdrukken genomen. Hij vertelde dat hij vanuit Nederland was gekomen, waarop met de Nederlandse autoriteiten contact op werd genomen.
Ik citeer Youssa:
Na een week werd gezegd dat ik terug moest naar Nederland. Ik begreep daar niets van, want Nederland had gezegd dat ik daar niet mocht blijven. Toen werd uitgelegd dat er Europese afspraken zijn tussen de landen en dat je alleen in het eerste Europees land een asielaanvraag mag doen. Ik werd naar het politieburo in Breda gebracht en van daaruit zat ik 5 maanden in vreemdelingendetentie in Zaandam. Toen Zaandam werd gesloten werd ik overgeplaatst naar Zeist, daar bleef ik 4 maanden. Daarna nog een maand in Schiphol. Toen werd ik weer op straat gezet. Waar ik ga?
Ik heb geen papier en ik was gevangen voor bijna 1 jaar, wat heb ik gedaan? Als ik ben crimineel dan jij kan doen zo maar ik ben niet crimineel.  Ik probeer Belgie, jij zegt 'Terug' en 'Ga weg', maar ik heb geen geld, waar kan ik naar toe? Ik zeg 'ik heb een vraag: dus jullie kan niet helpen mij, kan ik gaan naar een ander land? De politie zegt 'nee, als jij gaat niet goed, jij moet hier blijven'.
Ik ging naar Utrecht en naar stg Stil; zij geven mij te eten maar zij zeggen: jij moet wachten want we hebben veel mensen die een kamer en nieuwe procedure zoeken. Ik ging ook naar het Ubuntuhuis. Daar ontmoette ik echte mensen, vrijwilligers en ook veel anderen zonder papieren. Zij geven geld en zeggen jij moet boodschappen zelf doen voor wat jullie willen eten, samen koken, samen eten en samen lachen/praten, dat is genoeg voor ons.  Het is belangrijk om ervaringen samen op te doen, of ideeen en samen ergens voor staan. En ik leer meer over verschillende mensen.
- einde citaat Youssa
Ikzelf heb Youssa dus leren kennen in het Ubuntuhuis, een buurthuis in Lombok dat bestaat sinds eind 2010 en waar ik als opbouwwerker werkzaam ben. Youssa komt in maart van dit jaar bij ons binnen, als hij net uit vreemdelingendetentie is. Een tijdje kan hij nog in de Sleep Inn slapen, maar daar wordt hij afgewezen omdat hij geen verblijfsvergunning heeft, geen medische problemen heeft en geen vrouw is. Tijdens het regenachtige voorjaar is hij regelmatig een nacht buiten. Hij vindt onderdak voor de nacht in een moskee en via de moskee bij iemand in huis. Maar ook dat eindigt: het lukt niet om elke maand de huur bij elkaar te sprokkelen en de verhuurder is verslaafd en onberekenbaar. In het Ubuntuhuis is hij inmiddels een goede bekende en wij vertrouwen hem de taak toe om wekelijks schoon te maken voor een klein zakcentje. We willen graag dat bezoekers zich mede-verantwoordelijk voelen voor het Ubuntuhuis en zo min mogelijk financiele, eenzijdige hulp geven. Youssa werkt mee in de moestuin, voetbalt af en toe met Ubuntu in het Majellapark, gaat mee vissen (wat hij van huis uit goed kent) en naar Nederlandse les. Hij gaat ook 2x mee naar Wijhe, bij Zwolle, voor een kennismaking met ATD Vierde Wereld; een mensenrechtenbeweging met mensen in armoede in Nederland.
Youssa zegt: Armoede is een moeilijke situatie, er is meestal geen of geen goede hulp, dat beperkt mensen heel erg in hun leven. En dat is een probleem over de hele wereld. Armoede maakt mensen zelfs ziek, depressief en ze voelen zich niet goed over henzelf. Ze weten niet meer wat te doen. En ze missen veel in het leven. Ik zelf moet vaak op straat slapen. Ik heb geen inkomen, dus ik ben afhankelijk van anderen. En heb dus geen keus. Ik ga nog wel naar Nederlandse les, maar waarschijnlijk ga ik terug naar mijn land. Want hier kan ik niet leven, ik mag hier niet weg maar krijg ook geen hulp om een echte toekomst op te bouwen.- tot zover Youssa
Hoe overleef je een bestaan zonder papieren?
Garantstellingen van Stil voor eten bij 't Smulhuis en enkelen mogen nog slapen in de Sleep Inn. Een briefje voor kleren bij Emmaus. Eten voor een euro bij het Ubuntuhuis of Joy4you. Als je na lange wachttijd onderdak krijgt bij Noodopvang Utrecht of andere opvanghuizen, krijg je 45-50 euro leefgeld per week. Sommigen verdienen wat geld met klusjes bij mensen thuis, fietsenhandel en reparatie. Geld ritselen met een goed verhaal, landgenoten om hulp vragen, eerlijk gekregen spullen verkopen. Overtredingen als diefstal of zwart rijden zijn te riskant.
Het fysiek en materieel overleven is moeilijk, maar het mentaal overleven is het zwaarst. Zonder familie, zonder de vertrouwdheid van de eigen taal, de geuren en gewoonten van je land, en mét de afwijzing, de discriminerende blikken of woorden, het wantrouwen van je redenen om hier te zijn, het onmogelijk maken van een toekomst. Werk en opleiding zijn verboden, dus je leven staat stil en is alleen nog maar overleven.
Youssa zet zijn perspectief in Nederland en in Gambia op een rijtje en besluit om vrijwillig terug te keren. Het is onzeker wat hem te wachten staat; gevangenisstraf, verdwijning, vrijheid? Zal het hem lukken zijn leven goed op te pakken? De Internationale Organisatie voor Migratie regelt in enkele weken zijn reispapieren en betaalt de vlucht en een bijdrage voor hervestiging. Youssa heeft in Utrecht en het Ubuntuhuis vrienden gemaakt met zijn rustige, eerlijke en hulpvaardige houding. We geven hem een foto- en afscheidsboekje mee met bemoedigende woorden, maar wat zegt zijn vertrek over Nederland?
Succesvol ontmoedigingsbeleid of schending van fundamentele mensenrechten? Is het een moedige, goede keus of is het opnieuw het ontvluchten van onmenselijkheid, van leven dat niet leefbaar is? Waar krijgen de talenten en kwaliteiten van Youssa een kans?



******


Vluchtelingen in actie tegen ‘strafbaarstelling’ bij PvdA ledenraad Utrecht
Utrecht 12 mei 2013

Vandaag voeren wij, ruim 130 uitgeprocedeerde vluchtelingen van het Vluchthuis in Den Haag, de Vluchtkerk in Amsterdam en uit twee AZC’s in de buurt van Utrecht actie bij het PvdA ledenraad in Utrecht. “Wij voeren actie tegen het feit dat de Nederlandse overheid ons op straat heeft gezet. Totaal rechteloos, zonder huis, zonder zorg, zonder enig vooruitzicht op een menswaardig bestaan. Ook laten we ons horen tegen het voornemen om ‘illegaliteit’ strafbaar te stellen”.



****


UITSTEL VAN EXECUTIE voor bewoners Vluchtkerk Amsterdam
Amsterdam 5 april 2013


Lees HIER verder ...
UPDATE Vluchtkerk gaat door tot en met 1 juni ... lees HIER verder ...


****



PERSBERICHT: Politie schiet vluchteling neer bij AZC Utrecht
Utrecht 4 april 2013


Video HIER ...


****


EXIT telefilm 2013


HET WAARGEBEURDE VERHAAL VAN EXIT

Het onwaarschijnlijke verhaal van een compleet uit de hand gelopen uitzetting van asielzoekers. Een waargebeurd incident waarin tijdens een nacht grenzen worden overschreden en wringend en beklemmende situaties ontstaan.

Vijf uitgeprocedeerde vreemdelingen besluiten zich tijdens hun uitzetting te verzetten. Voor de autoriteiten staat er te veel op het spel en ze zetten alles op alles om de vijf alsnog het land uit te krijgen. Dit waargebeurde incident leidt tot een lange nacht vol intriges.
De asielzoekers blijven zich verzetten en het vliegtuig waarmee ze worden teruggestuurd loopt vertraging op. Het geweld en de druk neemt toe. De vijf krijgen de hoop dat de nacht goed gaat aflopen en wanneer het vliegtuig vertrokken lijkt te zijn. 
Grenzen overschreden Regisseur Boris Paval Conen over de Exit: “We kunnen wel roepen: wie niet in Nederland thuishoort, moet weg, maar het is niet zo zwart wit. Het is wringend grijs. Je weet nooit 100 procent zeker of je iemand terecht uitzet of niet.” Bijzonder detail: “Het merendeel van de film speelt zich af op een paar vierkante meter van een gevangenisbus.” Het is geen verhaal over good-guys en bad-guys. Het gaat over twee partijen die door de omstandigheden gedwongen tegenover elkaar komen te staan.”

* KLIK op de foto om de film te bekijken. ( duur 83min.)


****



DEMONSTRATIE: GEEN VLUCHTELING OP STRAAT OF IN DE CEL! 
Amsterdam 23 maart 2013


klik op onderstaande flyer voor meer info

Vandaag 23 maart naar Amsterdam gegaan en na enige omwegen eindelijk de Vluchtkerk bereikt, koud tot op het bot en de demonstratie moest nog beginnen.

Ruim 2000 mensen en 82 ondersteunende organisaties: wat een succesvolle demonstratie! Ondanks de barre kou en harde wind. 
Meer dan 2000 mensen demonstreerden mee vanaf de Vluchtkerk richting Museumplein. Er waren bussen vanuit AZC’s uit het hele land, vrijwilligers die betrokken zijn bij de Vluchtkerk liepen mee en activisten die al in geen tijden demonstreerden, lieten hun gezicht weer zien. Ondanks de kou bleef een grote groep mensen voor het programma op Museumplein. Zij luisterden samen naar de muziek van de vluchtelingenband We Are Here en naar de speeches van vluchtelingen, activisten, experts en politici.

HIER vindt je nog meer artikelen, foto's en video's van deze demonstratie, klik daar op de rode links.



****



MARS VOOR GASTVRIJHEID 
Justitieel Complex Schiphol zondag 13 januari 2013



* klik op de foto's voor een grotere afbeelding


Op deze koude en winderige zondag zijn Annelies (opbouwwerker) en Margreet (vrijwilliger) naar Amsterdam gereden om mee te lopen met deze vreedzame mars naar het Justitieel Complex Schiphol. Onder het motto "Laat uw gasten vrij" brachten de Catholic Workers, Time tot Turn en kerken uit Haarlemmermeer zo'n 300 mensen op de been.
Een afgeschreven bus nam mensen mee die minder mobiel zijn, maar Margreet stelde een zitplek zo lang mogelijk uit en liep 2 van de 3 kilometer mee. Annelies liep de laatste kilometer met iemand mee om samen een spandoek omhoog te houden (Stop opsluiten van vluchtelingen). Het complex staat op een afgelegen, kaal industrieterrein en is helemaal ommuurd met hoge, dichte blokken. Bij de ronde om het complex heen konden we op sommige plekken zwaaien naar de mensen binnen, op 1 gang werden de mensen weggestuurd door bewakers.


Bij de hoofdingang werd een rode loper uitgelegd om de gevangenis symbolisch om te dopen tot een gastvrije herberg "Herberg de Vrijheid". Met sleutels van vele deelnemers was een sleutelbord gemaakt, dat samen met boeken en spelletjes aangeboden werd aan de directie van de gevangenis.
Een spreker die verbleef in het tentenkamp van Amsterdam (en nu in de Vluchtkerk), maakte duidelijk dat zij als vluchtelingen afhankelijk zijn van de burgers in Nederland om te protesteren tegen het beleid om mensen die een veilige plek zoeken, op straat of gevangen te zetten. Andere sprekers waren Bram van Ojik - fractievoorzitter Groen Links - en de directeur van Amnesty International, Eduard Nazarski.
Voorafgaand aan de mars zong het actiekoor Morrend Volk scherpe teksten en ook tijdens de mars werden de deelnemers uitgenodigd samen te zingen: Laat uw gasten vrij! Pas als je zelf persoonlijker betrokken raakt bij mensen die dit overkomt, ontstaat er verontwaardiging over dit beleid en de behoefte aan meer informatie en verzet. Zo'n mars is een druppel op een heet gloeiende plaat, maar de aanwezigen zijn er om de mensen binnen een hart onder de riem te steken en te laten zien dat het ons niet koud laat. Net als bij de wake bij het detentiecentrum in Zeist, is het indrukwekkend om daar met andere mensen te zijn en te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.


Het geheel heeft een diepe indruk gemaakt, de foto's spreken dan ook voor zich.